19 Ağustos 1864’de İstanbul Ayaspaşa’da doğdu. Muharrem ayı içerisinde doğduğu için “Rahmi” adını aldı. Babası Erzurum mevki kumandanı olan Mehmet Sait Paşa, annesi Safranbolulu Ayşe Sıdıka Hanım’dır. Çok küçük yaşta öksüz kalan Hüseyin Rahmi, anneannesinin ve teyzesinin yanında büyüdü. Aksaray’da Yakup Ağa Mektebi’ne başlamasına rağmen mahalle mektebinin koşullarına uyum gösteremeyince, eğitimine Mahmudiye Rüştiyesi’nde devam etti. Burayı bitirdikten sonra döneminin en yüksekokulu olan Mekteb-i Mülkiye’ye girdi (1878). Bu yıllarda Fransızca dersleri aldı. Mekteb-i Mülkiye’nin ikinci sınıfında öğrenimine ara verdi (1880). Hastalığı sebebiyle bir daha okula geri dönmeyerek, babasının yanına Girit’e gitti. Girit’ten döndükten sonra Adliye Nezareti’ne memur olarak girdi. Devlet memurluğundan 1908’de istifa etti. Milletvekilliği dışında bir daha memuriyete dönmedi, hayatını kalemiyle kazanmaya başladı.
“Bir Genç Kızın Âvaze-i Şikâyeti” adını taşıyan ilk yazısı Ceride-i Havadis’te yayımlandı (1884). Tercüman-ı Hakikat’te Şık romanı tefrika edildi (1888). Tercüman-ı Hakikat’ten ayrıldıktan sonra İkdam gazetesinde yazılar yazmaya ve çeviriler yapmaya başladı (1893). İkinci Meşrutiyet döneminde Boşboğaz ile Güllâbi adlı gülmece gazetesini çıkardı. İbrahim Bey’le çıkardığı Millet gazetesini yayın hayatına son vermesinden sonra yazılarını İkdam, Söz, Zaman, Vakit, Son Posta, Milliyet ve Cumhuriyet gazetelerinde yazmaya devam etti. Heybeliada’da yaşayan Hüseyin Rahmi, 8 Mart 1944’de hayata gözlerini yumdu.
Eserlerinden bazıları: Roman: Metres, İffet, Nimet-şinas, Şıpsevdi, Mürebbiye, Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç, Kesik Baş, Gulyabani, Deli Filozof, Utanmaz Adam, Kokotlar Mektebi, Dirilen İskelet, Efsuncu Baba, Ben Deli Miyim?, Tebessüm-i Elem, Ölüler Yaşıyorlar mı?, Mezarından Kalkan Şehit, Tesadüf, Muhabbet Tılsımı, Kaderin Cilvesi, Gönül Bir Yeldeğirmenidir Sevda Öğütür, Ölüm Bir Kurtuluş Mudur?. Öykü: Kadınlar Vaizi, Namusla Açlık Meselesi, Katil Bûse, İki Hödüğün Seyahati, Tünelden İlk Çıkış, Gönül Ticareti, Melek Sanmıştım Şeytanı, Eti Senin Kemiği Benim. Oyun: Hazan Bülbülü, Kadın Erkekleşince, Tokuşan Kafalar, İki Damla Yaş, Gülbahar Hanım.