- Seri: Türk Edebiyatı-İnceleme
- Ebat: 16,5 x 23,5 cm
- Sayfa Sayısı:399
- ISBN:978-975-995-414-7
- Basım Yılı:Eylül 2013
Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları 3 Orhon Yazıtları’ndan Bugünkü Türk Dünyasına başlığı Prof. Dr. İnci Enginün’ün kitabının kapsamını ifşa etmektedir. Orhon Yazıtları’ndan itibaren Türklerin dünya yüzüne yayılmaları ve dünyanın en büyük ve uzun ömürlü devletini kurmuş olmalarına büyük bir hayranlık duyan yazar, ilk yazısını takiben bu yayılıştan kalan eserler ve kişilerle ilgili dağınık yazılarını birleştirmektedir. Bu yayılış bir göç hikâyesi de sayılabilir.
Osmanlı Devleti’nin topraklarını kaybetmesiyle tarihî şartlar, yeni ve çok daha ıstıraplı göç hikâyelerini ortaya çıkarmıştır. Yine de Türkler kendileri çok zor durumda olsalar da hiçbir zaman göçmenleri geri çevirmemişler, onların yaşama haklarını korumuşlardır. Ekonomik şartların nice insanımızı yeni ülkelere savurması da bir süre sonra edebiyata yansımıştır. Bu konularda nice incelemeler yapılmıştır.
Orhon Yazıtları ile başlayan kitabında Enginün ,Türkiye Cumhuriyeti döneminde etkili olmuş Türkiye dışından gelen soydaş bilim adamlarından, dünyadaki Türk soylu yazarların eserlerinden, esir kalmış Türklerin hatıralarından ve göçlerin edebiyata yansımasından söz eden yazılarını toplamıştır.
Bu yazıları okurken bütün bu şahısların nasıl büyük bir ağacın çeşitli dallarından edebiyatımıza yansıdığı derinden hissedilmektedir. Bu konular üzerinde dururken, İnci Enginün, çok bereketli ve nice araştırmalara açık alanı da işaret etmektedir. Bu tür çalışmaların Türk dünyasındaki ortak noktaları olduğu kadar, farklılıkları da belirttiğini okuyucu görecektir.