- Seri: Felsefe
- Ebat: 16,5 x 23,5 cm
- Sayfa Sayısı:259
- ISBN:978-975-995-006-5
- Basım Yılı:Haziran 2005
Tarih Metafizikleri adlı bu çalışmada, Yeniçağ Avrupa düşüncesinin olgunlaşma dönemi sayılan 18. ve 19. yüzyıllarda görülen tarih metafiziklerinin hangi şartlarda ve hangi nedenlerle ortaya çıktıkları, hangi kavram ve ilkelerden hareket ettikleri incelenmektedir.
Modern düşüncenin ve tarih metafiziklerinin en önemli kavramları arasında olan akıl, özgürlük, ilerleme, tarihte anlamın olup olmadığı, çöküş, gaye, köken sorunları eleştirel bir tarzda ele alınıp ve toplumsal değerlere nasıl dönüştükleri gösterilmiştir. Toplumsal değerlere dönüşen bu felsefe terimlerinin anlamlarının siyasi içerikle nasıl dolduruldukları, ne türden çözümler getirdikleri ve ne türden sorunlar yarattıkları üzerinde durulmuştur.
Modern toplumun ihtiyaç duyduğu din dışı bir evren tasavvurunun nasıl bir yapıya sahip olması gerektiği sorunu, başta Kant, Hegel, Comte ve Marx olmak üzere, Condercet, Herder, Spencer, Spengler, Toynbee gibi tarih konusuna eğilen belli başlı tarih düşünürlerden hareketle değerlendirilmiştir. Adı geçen düşünürler ve onları tarih metafizikleri, felsefe ile toplum sorunları arasındaki ilişkinin çok güçlü olduğunu ortaya koyan en açık örnekler arasındadırlar. Modern dünyayı her yönüyle biçimlendiren sanayi devrimi, liberal devrim ve Fransız devrimlerine bağlı olarak ortaya çıkan yeni değerler ve bu değerlere bağlı gelişen bunalımları aşmak için evren tasavvurunun yeniden oluşturulması sorunu, tarih metafiziklerinin itici gücü olmuşlardır.
Günümüz dünyasında Modern zihniyetin neden hakim olduğunu, küreselleşmenin neden kolaylıkla benimsendiğini anlamak, kimliksizleşmenin gerekçelerini görmek ve bu sorunlardan kurtulmanın yollarını aramak için tarih metafiziklerine başvurmak, kaçınılmaz bir gerekliliktir.